Από το Blogger.

Προς Τίτον (β', 11-14, γ' 4-7) - Απόδοση & Ερμηνεία

O-apostolow-tis-kiriakis-6-ianouariou-2019
Ο Απόστολος Παύλος μέσα από την εικαστική ματιά του Ευθύμιου Βαρλάμη

Απόδοση στη νεοελληνική:

Παιδί μου Τίτε, Ο Θεός φανέρωσε τη χάρη του για να σώσει όλους τους ανθρώπους. Αυτή η χάρη μας καθοδηγεί να αρνηθούμε την ασέβεια και τις αμαρτωλές επιθυμίες και να ζήσουμε με σωφροσύνη, με δικαιοσύνη και με ευσέβεια στον παρόντα αιώνα, περιμένοντας τη μακαριότητα που ελπίζουμε, δηλαδή την εμφάνιση της δόξας του μεγάλου Θεού και σωτήρα μας, του Ιησού Χριστού. Αυτός έδωσε τον εαυτό Του για εμάς, για να μας γλιτώσει από κάθε ανομία, να μας καθαρίσει και να μας κάνει ένα λαό που να ανήκει μόνο σ' αυτόν και να καταγίνεται με ζήλο στα καλά έργα. Όταν όμως ο σωτήρας μας Θεός φανέρωσε την καλοσύνη του και την αγάπη του στους ανθρώπους, μας έσωσε· όχι για τα καλά έργα που τυχόν κάναμε εμείς, αλλά γιατί μας σπλαχνίστηκε. Μας έσωσε με το βάπτισμα της αναγέννησης και της ανανέωσης που χαρίζει το Άγιο Πνεύμα, που το σκόρπισε πλούσια πάνω μας δια του Ιησού Χριστού του σωτήρα μας, για να δικαιωθούμε με τη δική του χάρη και να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή, που την προσδοκούμε.

Απόδοση από το πρωτότυπο:

Τέκνον Τίτε, επεφάνη ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις, παιδεύουσα ἡμᾶς ἵνα ἀρνησάμενοι τὴν ἀσέβειαν καὶ τὰς κοσμικὰς ἐπιθυμίας σωφρόνως καὶ δικαίως καὶ εὐσεβῶς ζήσωμεν ἐν τῷ νῦν αἰῶνι, προσδεχόμενοι τὴν μακαρίαν ἐλπίδα καὶ ἐπιφάνειαν τῆς δόξης τοῦ μεγάλου Θεοῦ καὶ σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ὃς ἔδωκεν ἑαυτὸν ὑπὲρ ἡμῶν, ἵνα λυτρώσηται ἡμᾶς ἀπὸ πάσης ἀνομίας καὶ καθαρίσῃ ἑαυτῷ λαὸν περιούσιον, ζηλωτὴν καλῶν ἔργων. ὅτε δὲ ἡ χρηστότης καὶ ἡ φιλανθρωπία ἐπεφάνη τοῦ σωτῆρος ἡμῶν Θεοῦ, οὐκ ἐξ ἔργων τῶν ἐν δικαιοσύνῃ ὧν ἐποιήσαμεν ἡμεῖς, ἀλλὰ κατὰ τὸν αὐτοῦ ἔλεον ἔσωσεν ἡμᾶς διὰ λουτροῦ παλιγγενεσίας καὶ ἀνακαινώσεως Πνεύματος Ἁγίου, οὗ ἐξέχεεν ἐφ' ἡμᾶς πλουσίως διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ σωτῆρος ἡμῶν, ἵνα δικαιωθέντες τῇ ἐκείνου χάριτι κληρονόμοι γενώμεθα κατ' ἐλπίδα ζωῆς αἰωνίου.

Αποφάσισα με τον νέο χρόνο να σας μυήσω (όσους φίλους δεν είστε μυημένοι) στα αναγνώσματα των Κυριακών. Με το Ιερό Ευαγγέλιο ασχολούνται ήδη άλλοι, σπουδαιότεροι και πιο μορφωμένοι από την αφεντιά μου. Όμως επειδή πάντα με συνέπαιρνε ο Απόστολος της Κυριακής, η ανάγνωση δηλαδή αποσπασμάτων επιστολών Αποστόλων προς μία μερίδα Χριστιανών ενός τόπου ή προς οικείους τους ανθρώπους, φίλους τους δηλαδή, ταπεινά θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι. Θα τα αναρτώ δε σε νεοελληνική μετάφραση για να γίνονται κατανοητά από όλους.

Γενικά, μιας και γίνεται σήμερα η αρχή, θα ήθελα να θυμίσω πρώτα πως ο Απόστολος της Κυριακής διαβάζεται όχι από τον ιερέα αλλά από τον ιεροψάλτη, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα (τον λαό), γι' αυτό και συνήθως ξεκινά με την προσφώνηση "Αδελφοί..."

Πολλοί ιερείς σήμερα, κατά την προσέλευση των πιστών στην ενορία τους για τον Κυριακάτικο εκκλησιασμό, μοιράζουν φυλλάδια που περιέχουν το Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της ημέρας στο πρωτότυπο αλλά και με Νεοελληνική μετάφραση, κάτι που κάνει ευκολότερη την παρακολούθηση των πιστών και την κατανόηση των ιερών κειμένων.

Σήμερα, ο Απόστολος Παύλος μέσα από την επιστολή του προς τον φίλο του Τίτο - που αναφέρω στην αρχή της αναρτήσεως αυτής -, μας μιλάει για τα δικά μας οφέλη μέσα από την ενανθρώπηση του Ιησού Χριστού. Πιο συγκεκριμένα, μας μιλά για το πως πρέπει να είναι η κοινωνική συμπεριφορά μας μετά από την υγιή διδασκαλία του Κυρίου μας.

Μας αναφέρει για μία ακόμη φορά τους λόγους που ήρθε ο Ιησούς Χριστός με σάρκα και οστά, πως βαπτίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού και πως έγινε η ενανθρώπησή Του η σωτηρία μας μέσα στους αιώνες.

Ό,τι κι αν σκεφτούμε, ο Κύριος το έχει ήδη αναφέρει, ενώ σε ό,τι κι αν μας απασχολεί Εκείνος  έχει δώσει ήδη τη λύση μέσα από τη διδασκαλία Του.
Αφού ο σκοπός της έλευσής Του ήταν για να μας καθαρίσει, να μας λυτρώσει.
Πως γίνεται αυτό;
Μα μόνο μέσα από την αλήθεια την οποία μοιράζεται μαζί μας μέσα από τη διδασκαλία Του και μέσα από την ανυπόκριτη αγάπη την οποία μας προτρέπει να ενστερνιστούμε, να γίνουμε ένα με αυτή, να ζούμε με αυτή και να στρεφόμαστε προς αυτή ως μόνη λύση και απάντηση όποτε εμφανίζονται αμφιβολίες που μας ταλαντεύουν και μας βγάζουν από τον δρόμο μας.

Αγάπη και Αλήθεια, λοιπόν. 

Γιατί ο Κύριος θέλει να μας σώσει και μας διδάσκει ώστε να στραφούμε προς τη σωτηρία μας;

Όπως λέει στην επιστολή του ο Απόστολος, όχι επειδή ήμασταν καλοί οπότε και το αξίζαμε, ούτε επειδή κάναμε έργα καλά με ζήλο. Θέλει να μας σώσει επειδή μας σπλαχνίστηκε! Και μας σπλαχνίστηκε επειδή μας αγαπά!Δηλαδή, δείχνει προς εμάς το μεγάλο Του έλεος και καθαρίζοντάς μας, μας δίνει άλλη μία ευκαιρία να επιστρέψουμε στον δρόμο του Πατέρα από όπου η αμαρτία μας έβγαλε...
Χύνει επάνω μας ως άγιο μύρο το Άγιό Του Πνεύμα, ώστε να φωτιστούμε και να αναγνωρίσουμε την αλήθεια, να αγιασθούμε και να δικαιωθούμε μέσα από τη χάρη Του και την ειλικρινή Του αγάπη.
Για να γίνουμε κάποτε οι κληρονόμοι της Ουράνιας Βασιλείας Του και της αιώνιας ζωής την οποία προσδοκάμε.

·:*✧*:·Λίγα λόγια για το ποιος ήταν ο Τίτος, θα βρείτε εδώ·:*✧*:·