Από το Blogger.

Πόσο δύσκολη είναι η Αγάπη;

How difficult is to love?

  Η αγάπη είναι δύσκολη. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Είτε σου βγαίνει αυθόρμητα είτε την καλλιεργείς, η αγάπη είναι και θα είναι πάντα το δύσκολο μονοπάτι, αυτό με τις πέτρες και τα αγκάθια στο οποίο καλείσαι να περπατήσεις ξυπόλυτος. Για να είμαστε σίγουροι απόλυτα λοιπόν, ας το ξαναπούμε:

Η αγάπη είναι δύσκολη


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αγαπάμε τον άνθρωπο που επιλέξαμε να ζήσουμε μαζί, αγαπάμε τους γονείς, αγαπάμε τα παιδιά μας, αγαπάμε τους φίλους μας. Αγαπάμε και το λέμε. Τι είναι όμως η αγάπη; Είναι ένα συναίσθημα που μας κατακλύζει και μας κάνει να αισθανόμαστε οικεία και ασφαλείς κοντά σε εκείνους στους οποίους το εκδηλώνουμε ή πρόκειται για κάτι άλλο; Μήπως είναι μία λογική πράξη; "Είμαι μαζί σου, άρα σε αγαπώ!" Ή είναι άραγε η ανάγκη της ψυχής να βρει ανθρώπους συμβατούς ώστε να πορευθεί με ειρήνη μαζί τους;

Είναι ανώφελο να μιλάς γι’ αγάπη, γιατί η αγάπη έχει τη δική της γλώσσα και μιλάει από μόνη της. - Πάουλο Κοέλιο

Το να αγαπάς έναν άνθρωπο σημαίνει ότι επιλέγεις να τον συγχωρείς ακόμη κι όταν εκείνος δεν συμπεριφέρεται πάντα όπως θα ήθελες. Μαθαίνεις να δείχνεις ανεκτικότητα και κατανόηση στα μικρά καθημερινά παραπτώματα αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που ίσως να μπουν ανάμεσά σας. Το να αγαπάς δεν σημαίνει να ανέχεσαι τα πάντα, αλλά να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου κι έτσι να βρίσκεις πάντα τον τρόπο να του δείξεις σεβασμό και κατανόηση.

Γιατί, "σε αγαπάω" σημαίνει "σε καταλαβαίνω"!

Παίρνοντας όμως την απόφαση της Αγάπης αποφασίζεις επίσης να "ανοίξεις" σαν το λουλούδι και να δεχτείς τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου. Αυτά μπορεί να είναι θετικά, μπορεί όμως να είναι και αρνητικά, αφού όλοι οι άνθρωποι δεν αγαπούν με τον ίδιο τρόπο ή δεν ξέρουν ν' αγαπούν, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό.

Έλεγαν παλαιότερα οι γονείς μας : "αγαπάω σημαίνει παιδεύω", εννοώντας αυτόν τον πόνο που συχνά προκύπτει σε μία σχέση αγάπης. Βέβαια στη σύγχρονη εποχή ο εγωισμός έχει υπάρξει κακός σύμβουλος της αγάπης. Γι' αυτόν όμως θα μιλήσουμε μία άλλη φορά.

Η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος. - Νίκος Εγγονόπουλος

Ιδανικά, όλοι θα γνωρίζαμε την αγάπη: θα είχαμε γονείς που θα μας αγαπούσαν για αυτό που είμαστε και θα μας παρότρυναν να κάνουμε το ίδιο και στα παιδιά μας και θα συναναστρεφόμασταν μόνο με ανθρώπους που θα εξέπεμπαν αγάπη και θετικότητα.

Όμως ο κόσμος μας δεν είναι ιδανικός και η αγάπη δεν είναι πηγάζουσα ούτε σε αφθονία. Για να είσαι αντάξιός της και να την φέρεις μέσα σου πρέπει να έχεις εκπαιδεύσει σε αυτή τον εαυτό σου.

Η πρόκληση της επιβίωσης έχει κάνει δύσκολη την αγάπη ακόμη και σε συνθήκες αρμονίας μέσα σε μία οικογένεια. Μας μεγαλώνουν συνήθως "σπασμένοι" ενήλικες που δεν ξέρουν τον τρόπο να μεταδώσουν τη δύναμη της αγάπης αλλά και τον λόγο για τον οποίο πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας, αφού η αγάπη είναι υγεία, είναι ευεξία, είναι εντέλει ευτυχία.

Είναι δύσκολη η αγάπη και ακόμη πιο δύσκολο είναι το να απαντήσουμε στον εαυτό μας όταν αναρωτηθούμε για την ποιότητα της αγάπης που έχουμε στη ζωή μας. Υπάρχει φόβος και απροθυμία γι' αυτό και δεν υποκύπτουμε σε αυτή την ερώτηση παρά την προσπερνάμε.

Ας έχουμε όμως στο νου μας πως οι προκλήσεις υπάρχουν για να αφυπνίζουν αυτό που ήδη υπάρχει βαθιά μέσα μας και ονομάζεται αλήθεια.

Όταν αποφασίσουμε κάποτε να έρθουμε αντιμέτωποι με την προσωπική μας αλήθεια, τότε θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας κι έπειτα τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια.

Περισσότερα Άρθρα Που Θα Σου Άρεσε Να Διαβάσεις: