Από το Blogger.

Πως η καλοσύνη και η Αγάπη μας θωρακίζουν απέναντι στο κακό

Πως η καλοσύνη και η Αγάπη μας θωρακίζουν απέναντι στο κακό

  Η Αγάπη, η καλοσύνη και η υπομονή μέσα στο μυαλό μου βαδίζουν πάντα μαζί. Με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα διαλέγω πάντα να γράψω την Αγάπη, αφού κυρία όλων είναι εκείνη και από εκείνη ξεκινούν όλα. Αν δεν αγαπάμε δεν μπορούμε ούτε υπομονή να κάνουμε ούτε να δείξουμε καλοσύνη. Αν δεν αγαπάμε δεν ανοίγουμε την καρδιά και την ψυχή μας σαν το ολάνθιστο λουλούδι στον κόσμο, αντίθετα κλεινόμαστε όλο και περισσότερο στον μικρόκοσμό μας όπου κέντρο είναι ο εαυτός μας και γύρω του συνήθως οτιδήποτε στρεβλό.
Συχνά μου λένε πως είναι τόσο σκληρός και κακός ο κόσμος γύρω μας που και να θέλει κάποιος να είναι καλός δεν μπορεί. Είναι αυτό που ο λαός μας αγαπά να λέει: «δεν με αφήνουν οι διαόλοι να αγιάσω!» Πρέπει όμως να αναλογιστούμε πως δεν έχει τόση σημασία να είσαι καλός όταν όλοι οι άλλοι γύρω σου είναι εξίσου καλοί, αφού τότε θα κατοικούσες βεβαίως στον Παράδεισο! Σημασία έχει να επιλέξεις να διατηρήσεις την αγνότητα του χαρακτήρα σου και να δείξεις καλοσύνη εκεί που δεν υπάρχει, να γίνεσαι φάρος μέσα στο σκοτάδι έλκοντας στο φως και άλλους ανθρώπους. Να επιλέγεις να διατηρείς υψηλό το επίπεδο της καλοσύνης σε έναν κόσμο που θέλει την καλοσύνη και την αγνότητα να σέρνονται στα βάραθρα.
Και είναι ανώφελο να νομίζεις πως εσύ πρέπει να ρίξεις την ποιότητά σου για να επιβιώσεις, ενώ απλά και μόνο δείχνοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στον Θεό θα δεις πως είναι θέμα χρόνου για να έρθουν και άλλοι κοντά σου, να αρχίσουν να συμπεριφέρονται όπως εσύ και η επανάσταση της καλοσύνης να ξεκινήσει από εσένα!

Θέλει δύναμη και κουράγιο για να επιβιώσεις παραμένοντας καλός, αλλά είμαι σίγουρη πως μπορείς να το καταφέρεις! Είναι επιλογή σου!

Είναι βεβαίως δύσκολο να αποτελείς εξαίρεση σε έναν κανόνα, να ζεις και να προσπαθείς να διατηρήσεις καθαρή την ψυχή σου σε έναν κόσμο «λερωμένο», που συχνά απέχει από οτιδήποτε πνευματικό αγαπώντας να διαστρεβλώνει ακόμη και την ίδια την αλήθεια. Το κέρδος όμως του να προσπαθείς να μείνεις αυτό που λέμε «ένας καλός άνθρωπος» θα είναι η ευτυχία σου. Δείχνοντας καλοσύνη σε οτιδήποτε φέρει ζωή κοιτάμε την αλήθεια της ζωής κατάματα, αποκτούμε την πλήρη γνώση της πλησιάζοντας τον Κύριο και Θεό μας. Υπάρχει φόβος κοντά στον Θεό; Έχει να φοβηθεί κάτι ο άνθρωπος που με καλοσύνη ζει; Κανένας φόβος δεν μπορεί να αγγίξει τον άνθρωπο που είναι θωρακισμένος με την Αγάπη Του. Ο Θεός όμως δεν είναι χωροφύλακας, κι αυτό σημαίνει πως πίσω από την προσπάθεια να είμαστε καλοί, πίσω από τις σκέψεις και τις πράξεις μας, δεν πρέπει να υποβόσκει Φόβος Θεού, δηλαδή ό,τι κάνουμε δεν πρέπει να το κάνουμε από φόβο μήπως ο Θεός που μας βλέπει μας τιμωρήσει αν δεν πράξουμε σωστά το θέλημά Του, αλλά με απορρέουσα ειλικρινή αγάπη για τη ζωή, με κατανόηση και εν-συναίσθηση. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια και η ουσία της καλοσύνης.

Επειδή πολλοί άνθρωποι όπως ανέφερα και παραπάνω βρίσκουν φυσιολογική τη διαστρέβλωση της αλήθειας, σχολιάζοντας κακοπροαίρετα συνανθρώπους τους, δημιουργώντας προβλήματα, σπέρνοντας θλίψη και δυστυχία, η υπομονή ως σπουδαίο αγαθό θωρακίζει τους καλοσυνάτους ανθρώπους. Πως;

Η αλήθεια πάντοτε υπάρχει λειτουργώντας σε δικό της χρόνο, σε χρόνο Θεού όπως μου αρέσει να λέω, και όχι σε ανθρώπινο χρόνο (ο Χρόνος άλλωστε είναι εφεύρεση των ανθρώπων). Ίσως κάποιες φορές στη ζωή μας να αισθανόμαστε απογοητευμένοι που η αλήθεια αργεί να εμφανιστεί ή που το άδικο (θεωρούμε πως) νικάει. Μία λαϊκή ρήση, λέει: «Μπορεί το ψέμα να τρέχει και η αλήθεια να πηγαίνει μπουσουλώντας, φτάνει όμως πάντα στην ώρα της!»

Με υπομονή καρτερώντας ο άνθρωπος που επέλεξε να ζει με καλοσύνη πρέπει να θεωρεί δεδομένο πως η αλήθεια θα έρθει στην ώρα της και το άδικο θα καταποντιστεί. Ποιος ο λόγος λοιπόν να γεμίσει την ψυχή του με θλίψη και με πονηριά;

Κάποτε που συνέβαιναν διάφορα δυσάρεστα στη ζωή μου, έκανα μία επιλογή κι αυτή ήταν να μείνω καθαρή από κακές σκέψεις, να μείνω καθαρή από την κακία που με γυρόφερνε, να μείνω καθαρή αν και λίγο αποτραβηγμένη πια από το κοινωνικό σύνολο προσπαθώντας να προφυλάξω κάπως τον εαυτό μου. Δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτή μου την απόφαση. Η καλοσύνη και η υπομονή με έχουν θωρακίσει, μόνο λευκά πουλιά υψώνονται από τον τοίχο του σπιτιού μου ενώ τα μαύρα δεν βρίσκουν άδεια θέση στην ψυχή μου για να φωλιάσουν.
Πάνω από όλους εγώ δεν είμαι έτσι κερδισμένη;
Η αγάπη μακροθυμεί, είναι γεμάτη καλοσύνη· η αγάπη δεν είναι ζηλότυπη, δεν μεγαλαυχεί, ούτε επαίρεται, δεν ασχημονεί, δεν είναι εγωιστική, δεν είναι ευερέθιστη, δεν θυμάται το κακό, δεν χαίρεται με την αδικία, μετέχει όμως στη χαρά για το ορθό· όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, για όλα ελπίζει, όλα τα υπομένει. […] Στο τέλος μένουν αυτά τα τρία: η πίστη ,η ελπίδα, η αγάπη· και από αυτά το μέγιστο η αγάπη. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 235. – Προς Κορινθίους Α’ 13 μετάφραση Γιώτα Κριτσέλη

Μελετητές έδειξαν πως η καλοσύνη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να επιβιώσει ένας γάμος. Ακόμη και στον ιδιωτικό κόσμο του σπιτιού μας οπότε η καλοσύνη έχει κυρίαρχο ρόλο αφού είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη σταθερότητας, ηρεμίας αλλά και ικανοποίησης. Ένα ζευγάρι που επιλέγει την καλοσύνη στις μεταξύ τους σχέσεις και την αντιμετώπιση με υπομονή του ανθρώπου με τον οποίο επέλεξε να συμβιώσει, ζει αρμονικά, με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να είναι ευτυχισμένος;

Τέλος, στον καθένα από εμάς ανάλογα με τον τρόπο ζωής του, έρχονται διαφορετικές ευκαιρίες εξάσκησης της υπομονής μας και της καλοσύνης. Κάθε φορά όμως θα υπάρχει η ίδια κατάληξη· η ικανοποίηση πως καταφέραμε να αναπτύξουμε τον εαυτό μας, πλησιάζοντας το Θεάρεστο, κατανοώντας ότι μέσω της καλοσύνης και την υπομονής αποσυνδέουμε τη ζωή μας από το κακό και ανοίγουμε με ταπεινότητα την ψυχή μας στην Αγάπη, που όπως ο Απόστολος Παύλος αναφέρει στην επιστολή του προς Κορινθίους, η Αγάπη είναι το μέγιστο όλων αγαθό.
Υστερόγραφο: θέλησα να τονίσω την λέξη επιλογή όπου την χρησιμοποίησα στο παραπάνω κείμενο. Αυτό το έκανα για να τονίσω το γεγονός ότι όλα είναι θέμα ελεύθερης βούλησης. Το μεγαλύτερο δώρο που μας έκανε ο Θεός για να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι!…

Περισσότερα Άρθρα Που Θα Σου Άρεσε Να Διαβάσεις: