Από το Blogger.

Πως νιώθω φανταστικά ξοδεύοντας λιγότερα και αποταμιεύοντας!

Νιώσε-φανταστικά-ξοδεύοντας-λιγότερα-χρήματα-και-αποταμιεύοντας!

Έχω απλοποιήσει τη ζωή μου, ο άνθρωπος που ήμουν κάποτε δεν είμαι πια. Πες φταίει η Κρίση, πες έφταιξε η ζωή μου, το αποτέλεσμα είναι πως κατάφερα να έχω στην κατοχή μου πράγματα ελάχιστα, μόνο τα απαραίτητα, να έχω πουλήσει όλα όσα θεώρησα περιττά και να ζω πλέον -πολύ ικανοποιημένη- με τη βεβαιότητα πως τίποτα στη ζωή που να έχει πραγματική σημασία δεν είναι υλικό αγαθό. Γι' αυτό εδώ θα σου εξηγήσω πως γίνεται να νιώθω φανταστικά ξοδεύοντας λιγότερα και αποταμιεύοντας!


  Ο τρόπος ζωής μου δεν έχει απλώς να κάνει με έναν απλό τρόπο ζωής, τον περίφημο κατά Βαρουφάκη "Λιτό Βίο", αλλά με μία διαφορετική φιλοσοφία την οποία απλώς αγνοούσα επιδεικτικά τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπεις, μεγαλώνοντας μας μαθαίνουν πως για να νιώθεις το παράστημά σου στην κοινωνία πρέπει να έχεις χρήματα, πράγματα πολύτιμα και μη, να ψωνίζεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο σούπερ μάρκετ και στην αγορά γενικότερα και να συνθέτεις έτσι μία απατηλή ατμόσφαιρα αυτοπροστασίας που συνήθως ξεφεύγει από τον έλεγχό σου, γιγαντώνεται και κάποτε τελικά, σε κατασπαράζει.

  Όταν ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με την κρίση και προσπαθούσα να τραβήξω το ελάχιστο που υπήρχε στο ταμείο της οικογένειας για να φτάσει για όλη την εβδομάδα ή και παραπάνω, ήρθα ουσιαστικά αντιμέτωπη με έναν εθισμό που δεν γνώριζα ως τότε. Την καταναλωτική μου μανία. Μου άρεσε να αγοράζω πράγματα! Μου άρεσε πολύ να πηγαίνω στην υπεραγορά (σούπερ μάρκετ) και να γεμίζω το καρότσι με ό,τι τραβούσε εκείνη τη στιγμή η ψυχή μου, δίχως να κοιτάζω τιμές, δίχως να δίνω καν σημασία στη λίστα με τα ψώνια που έγραφα από το σπίτι. Κι έπειτα, αφού περνούσα από το ταμείο και πλήρωνα, ένιωθα τέτοια ψυχική ικανοποίηση, λες και είχα κερδίσει το λαχείο!
Βέβαια σε δυο-τρεις μέρες το πολύ μου είχε περάσει ο ενθουσιασμός, είχα ξεφουσκώσει και ανακάλυπτα πως πάλι έλειπαν πράγματα από το σπίτι, ώστε να τροφοδοτήσω εκ νέου την ανάγκη μου να αγοράσω και να καταναλώσω διαγράφοντας διαρκώς τον ίδιο φαύλο κύκλο.

  Κι ύστερα η ζωή ήρθε τα πάνω κάτω. Στην κυριολεξία. Είχαμε 5 ευρώ να βγάλουμε την εβδομάδα, κι αυτά πολλές φορές δανεικά. Άγχος, κατάθλιψη, κι εκείνο το τρομερό σύνδρομο στέρησης να ξυπνά κάθε φορά που περνούσα έξω από την υπεραγορά. Δεν γίνονταν όμως διαφορετικά, το Εισόδημα Αλληλεγγύης που παίρναμε έπρεπε να διοχετευθεί σωστά!

  Έτσι έμαθα να λέω στον εαυτό μου κάτι μεγάλα "Όχι"! Και σιγά-σιγά ανακάλυψα πως το να αγοράζω πράγματα που δεν χρειάζομαι ήταν μία κακή συνήθεια που έπρεπε να κοπεί. Και την έκοψα, ακριβώς όπως είχα κόψει το τσιγάρο και το αλκοόλ. Αποφάσισα πως ήταν κάτι που μου έκανε κακό κι έτσι κόπηκε μαχαίρι. Όχι εύκολα, αλλά δυναμικά.

Τι μπορείς να μάθεις εσύ από τη δική μου ιστορία;

Μήπως έχεις κολλήσει κι εσύ σε έναν κύκλο όπου θέλεις όλο και περισσότερα; Τα "Θέλω-που-ποτέ-δεν-τελειώνουν" σε αφήνουν διαρκώς ανικανοποίητο; Μήπως ξοδεύεις περισσότερα από όσα φέρνεις στο σπίτι και οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής σου δεν αρμόζουν με την οικονομική σου κατάσταση;
Μήπως απλώς προσπαθείς να βρεις την Ευτυχία στα υλικά αγαθά και στις διασκεδάσεις;


Με λιγότερα, έγινα πλουσιότερη! Αυτή είναι η δική μου ιστορία!


Εάν έχεις απαντήσει θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε -λυπάμαι που σου το λέω- αλλά έχεις πρόβλημα! Πρέπει να κάνεις νέους συσχετισμούς. Να βρεις τον εαυτό σου πέρα από τα υλικά αγαθά, να ψάξεις εντός σου για όλα όσα έχουν πραγματική σημασία: Είναι τα παιδιά σου, η οικογένειά σου, ο άνθρωπός σου; Είναι το μέλλον που ονειρεύεσαι; Είναι ο εαυτός που σχεδιάζεις να γίνεις;
Ό,τι κι αν είναι αυτό που θα σου δώσει τη δύναμη, πρέπει άμεσα και με αυτοέλεγχο να επιδιώξεις τη θεμελίωση του πάνω στα "Θέλω" που έβαλε η σύγχρονη κοινωνία στη ζωή σου. Ό,τι έχουμε υπό την κατοχή μας, ό,τι αγοράζουμε, ό,τι καταναλώνουμε οφείλουμε να μάθουμε να το σχετίζουμε με την ψυχή μας. Τότε μόνο θα διαπιστώσουμε το πόσο απελευθερωτικό είναι αυτό το ταξίδι, όπου με λιγότερα χρήματα γινόμαστε οι πλουσιότεροι (μεταφορικά) άνθρωποι του κόσμου!

Τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις φανταστικά ξοδεύοντας λιγότερα και αποταμιεύοντας

  • Με υπομονή κι επιμονή να καταγράφεις οποιοδήποτε έξοδο, ακόμη και το παραμικρό. Έτσι έχεις τον έλεγχο.
  • Μην αγοράσεις για ένα χρονικό διάστημα που θα θέσεις εσύ (κάποιους μήνες ή έναν χρόνο) τίποτα καινούργιο! Αντίθετα, ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσεις τα ντουλάπια και τα συρτάρια σου, να χαρίσεις όλα όσα δεν σου κάνουν ή δεν χρειάζεσαι πια και να πουλήσεις κάποια που έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιείς! Έτσι θα αποταμιεύσεις χρήματα.
  • Κάνε ένα μικρό εμπάργκο στα σούπερ μάρκετ! Γράψε τι χρειάζεται να υπάρχει στο σπίτι και για 15 μέρες φρόντισε να μην αγοράσεις τίποτα άλλο πέρα από αυτά τα βασικά που έχεις σημειώσει. Θα δεις πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις!

Εστίασε στο "Γιατί;"

- Γιατί το κάνω αυτό; είναι η φράση που θα γίνει φωτεινή ταμπέλα μέσα στο κεφάλι σου! 
Έχοντας εστιάσει στο τι θέλεις να καταφέρεις και για ποιους λόγους, μπορείς ευκολότερα να επιτύχεις τον στόχο σου.
Η επένδυση στη Γνώση, δίνει τον μεγαλύτερο τόκο! - είπε πολύ εύστοχα κάποτε ο  Βενιαμίν Φρανκλίνος κι εμείς όχι μόνο δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε μα το οφείλουμε στον εαυτό μας να ακολουθήσουμε τον σοφό του λογισμό...

Ευχαριστώ που ήσουν εδώ και διάβασες τις απόψεις μου και σήμερα. Να είσαι καλά και να έχεις μία ήρεμη, δημιουργική συνέχεια στη μέρα σου!

Περισσότερα Άρθρα Που Θα Σου Άρεσε Να Διαβάσεις: