Από το Blogger.

Ο Όρος 'Ευεξία' σήμερα: Νέα μόδα που θα περάσει ή εναλλακτικός τρόπος ζωής;

Ευεξία: Νέα μόδα ή εναλλακτικός τρόπος ζωής;

Είναι ένας όρος που ακούγεται συχνά τελευταία. Ευεξία στα ελληνικά ή wellness αγγλιστί, σημαίνει σύμφωνα με το λεξικό την γενική αίσθηση πολύ καλής σωματικής κατάστασης κυρίως υγείας, με συνέπεια τη δημιουργία ευχάριστης ψυχικής διάθεσης. Δηλαδή αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν με ένα ρητό : νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ, δηλαδή για να είναι ο νους υγιής πρέπει να είναι και το σώμα υγιές. Ο συνδυασμός δηλαδή νου και σώματος να βρίσκετε σε τέτοια κατάσταση ώστε να εκπέμπει υγεία, ζωτικότητα, θετικότητα.
Γιατί όμως ξαφνικά όλοι αρχίσαμε να μιλάμε για Ευεξία; Γράφονται βιβλία σχετικά, γίνονται συνεδρίες με σκοπό την γνωριμία με την ευεξία  και την εισαγωγή ενός νέου τρόπου ζωής στην καθημερινότητά μας. Θα τολμούσα να πω πως η στροφή εντός μας και η αποζήτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης της ζοφερής πραγματικότητας από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο οδήγησαν την Ευεξία (ή το wellness, αν θέλεις) να έρθει στην επικαιρότητα.

  Φαντάσου πως θέλεις να τρέξεις στον Μαραθώνιο. Τι θα κάνεις για να είσαι σε φόρμα; Θα προπονηθείς! Έτσι κι εδώ, εισάγοντας τον όρο "Ευεξία" στη ζωή μας εισάγουμε ουσιαστικά την προπονητική: στην αντιμετώπιση της ζωής γενικά, των προβλημάτων που προκύπτουν ειδικότερα. Φοράμε νέα "γυαλιά" και κοιτάζουμε από άλλο πρίσμα την πραγματικότητα, θετικότερο κι εποικοδομητικότερο αφού εν τέλει βρίσκουμε άμυνες που δεν είχαμε και δυνάμεις που δεν γνωρίζαμε πως κατέχουμε.

  Μέσω της ευεξίας αναζητούμε την αυθεντικότητα στη συμπεριφορά, στις αξίες, στα πιστεύω, στον τρόπο σκέψης. Αυθεντικότητα σε ό,τι εισάγουμε στο σώμα και στο μυαλό μας: Καλή διατροφή, θετικές σκέψεις, σωστή άσκηση. Οτιδήποτε μας βοηθά να βρούμε και πάλι το κέντρο μας και μας αποσπά από τη σκοτεινή, καταθλιπτική πραγματικότητα του πρότερου τρόπου ζωής.
Η Ευεξία καλλιεργείτε και μεγαλώνει, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης εξαρτάται από τον καθένα μας, υπάρχουν δηλαδή μόνο αποκλειστικά προσωπικές συνταγές ευεξίας.
Οτιδήποτε άλλο είναι μόδα και περνά. 
Ο καθένας μας επιβάλλεται να πραγματοποιήσει κάποια στιγμή στη ζωή του εκείνο το μοναδικό ταξίδι εντός, με οποιοδήποτε μέσω επιθυμεί,  που θα του ανοίξει νέους ορίζοντες σε μία καλύτερη ζωή.
Γιατί, ευεξία, αυτό ακριβώς σημαίνει με την ευρύτερη έννοια: Να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου αναζητώντας τη δύναμη εντός σου να κατακτήσεις κάθε όνειρο, κάθε στόχο και σκοπό.

  ~ Περισσότερα άρθρα μου σχετικά με την ευεξία θα φιλοξενούνται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Mama's Stories.gr, κάτω από τη στήλη ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, στην υποενότητα ΕΥΕΞΙΑ.

Περισσότερα Άρθρα Που Θα Σου Άρεσε Να Διαβάσεις: