Από το Blogger.

Ασκήσεις Αισιοδοξίας [Μέρος Πρώτο]

Ασκήσεις Αισιοδοξίας (Μέρος α')


Είναι η θετικότητα μεταδοτική; Θα μπορούσε να είναι μάθημα στα σχολεία; Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε διάθεση όταν δεν νιώθουμε καλά;
Απορίες εύλογες στις οποίες καλούμαστε να δώσουμε απάντηση αν θέλουμε να ανακαλύψουμε το πόσο θετικότερα μπορούμε (ή θέλουμε) να αντιμετωπίσουμε τη ζωή.
Το να είναι κανείς αισιόδοξος, να βλέπει τη ζωή με θετική ματιά, είναι θέμα και χαρακτήρα κι όχι μόνο εκπαίδευσης. Όλοι σίγουρα έχουμε συναντήσει στη ζωή μας ανθρώπους "σκοτεινούς", που κουβαλούν μία έμφυτη μελαγχολία κι έχουν την τάση να τη μεταδίδουν στο χώρο που βρίσκονται. Η αρνητικότητα και η μιζέρια διαπερνούν τα πάντα σαν την υγρασία... Λεκιάζουν την ψυχή, τη φθείρουν αργά-αργά ώσπου να μην υπάρχει δύναμη για αντίδραση ή αντίσταση. Η μιζέρια και η αρνητικότητα είναι τοξικά συναισθήματα και μπορούν να επηρεάσουν τους πάντες. Όχι ωστόσο με την ίδια ευκολία, κι εκεί χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να αντιστέκεται.

Ζωή δεν είναι το να βρεις τον εαυτό σου. Ζωή είναι το να δημιουργήσεις τον εαυτό σου. - George Bernard Shaw
Είναι όμως εύκολο να μένεις αισιόδοξος όταν όλα γύρω σου πάνε στραβά; Εγώ το κάνω, άρα είναι εφικτό! Και δεν έχει να κάνει με το πως βλέπω το ποτήρι που είναι ακουμπισμένο πάνω στο τραπέζι, αν είναι δηλαδή μισογεμάτο ή μισοάδειο. Το ποτήρι είναι μισό, αυτή είναι η πραγματικότητα, κι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι πάντα να κοιτάζουμε την αλήθεια των πραγμάτων, τη ζωή όπως είναι κι όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Έτσι κάνουμε μία καλή αρχή, τα άλλα (η θετική σκέψη και η αισιοδοξία δηλαδή) δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν την αλήθεια.

Μη ρωτάς "Γιατί;"!

  Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις όταν κάτι δεν πάει όπως θα ήθελες, όταν η ζωή σου δεν τραβάει στο δρόμο που είχες διαλέξει, είναι να αναρωτηθείς "γιατί". Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βάλεις τον εαυτό σου σε μπελάδες. Θα έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα βρεις απαντήσεις μέσα σου και γύρω σου σε αυτά τα "γιατί" που σου κάθονται στο στομάχι, όμως όταν δε νιώθεις καλά είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις όπως είναι, δίχως ερωτήσεις, εντελώς μηχανικά.

Το "γιατί έτσι!" που μας έδιναν ως απάντηση οι γονείς μας όταν ήμασταν μικρά και τους τρελαίναμε με ερωτήσεις, είναι μία καλή απάντηση για τον εαυτό σου αν μπει στον πειρασμό να αναρωτηθεί "γιατί".

Κι αυτό που πραγματικά με τρελαίνει είναι να ακούω ανθρώπους να αναρωτιούνται (συνήθως σπαράζοντας) "Γιατί σε μένα;" ή ακόμη χειρότερα "Γιατί σε μένα Θεέ μου;" ζητώντας θρασύτατα εξηγήσεις από τον Κύριο...

Αναρωτήσου αντίθετα, γιατί όχι σε σένα; Τι είναι δηλαδή αυτό που σε κάνει να διαφέρεις από τους άλλους ανθρώπους; Είσαι τόσο ξεχωριστός που θα έπρεπε να σου συμβαίνουν μόνο ευχάριστα πράγματα;

Μετά από κάθε μπόρα βγαίνει ο ήλιος. Όλα περνούν, ακόμη και τα χειρότερα. Στο τέλος αυτό που μένει είναι ένα πιο γερό σκαρί που αντέχει τις θύελες, ένας άνθρωπος δυνατότερος, σοφότερος και πιο αποτελεσματικός. Εκεί βοηθά η θετική σκέψη· μαθαίνουμε να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία ανακαλύπτοντας το βαθύτερο νόημα της ζωής.
Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να ζει κανείς τη ζωή του. Ο πρώτος είναι να αντιμετωπίζει τα πάντα σα να μην υπάρχουν θαύματα. Κι ο άλλος να αντιμετωπίζει τα πάντα σαν θαύμα. - Άλμπερτ Άϊνσταϊν

Περισσότερα Άρθρα Που Θα Σου Άρεσε Να Διαβάσεις: