Από το Blogger.

Τα 10 πράγματα που έμαθα τα τελευταία 10 χρόνια

Μαθήματα ζωής

  Το χρονικό διάστημα κακώς σου φαίνεται μεγάλο. Παρόμοιες αναδρομές καλό θα ήταν να κάνουμε ανά δεκαετία για να τοποθετούμε εντός ανοικτού πεδίου τη ζωή μας, κοιτάζοντας πιο καθαρά κι από απόσταση το που ήμασταν, που καταλήξαμε, συν όλη την ενδιάμεση διαδρομή. Ελάχιστος μοναχικός χρόνος, ένα κομμάτι χαρτί κι ένα μολύβι ή μία νοερή ανάρτηση των στοιχείων που έχεις καταχωρημένα στο μυαλό σου, είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για τούτο το ταξίδι.


Τι έμαθα εγώ σε αυτή την αναδρομή; Πολλά που αν δεν έβρισκα τον χρόνο να σκοντάψω πάνω τους και να τα αναλύσω, ίσως να περνούσαν στα ασήμαντα και να μην έκαναν στη ζωή μου τη διαφορά. Πλέον δεν αφήνω όμως τίποτα να πάει χαμένο, κάθε συμβάν, κάθε εμπειρία καλή ή κακή, έχει κάτι να μου πει, κάτι να μου προσφέρει. Δέκα χρόνια λοιπόν, δέκα γεμάτα χρόνια που πλούτισαν τον εσωτερικό μου κόσμο. Δεν ήταν τα πιο εύκολα χρόνια της ζωής μου, αλλά τους οφείλω τον άνθρωπο που έγινα, χωρίς αμφιβολία, αφού μου δίδαξαν τα εξής:

1. Η αλλαγή δεν είναι και τόσο κακό πράγμα

  Συμβαίνουν τόσα πολλά κάθε μέρα στη ζωή μας, καταστάσεις που μας ξεβολεύουν και μας βγάζουν από τη ζώνη ασφαλείας μας. Δεν πάνε πάντα όλα σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, για την ακρίβεια τα τελευταία χρόνια είναι θαύμα αν συμβεί πραγματικά αυτό που προγραμματίζουμε. Ζούμε σε μια εποχή που της αρέσουν τα αναπάντεχα... Σήμερα έχεις δουλειά, αύριο δεν έχεις. Σήμερα έχεις φίλους, συγγενείς, σπίτι, αύριο τίποτα από αυτά. 
Τι κάνεις όταν έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη ζωή σου; Πολύ απλά, προσαρμόζεσαι! Ενστερνίζεσαι (όπως έκανα κι εγώ) το ότι η αλλαγή δεν είναι και τόσο κακό πράγμα και συντονίζεσαι στους νέους ρυθμούς που η ζωή, οι συνθήκες, η κατάσταση σου έχει επιβάλει.

2. Όσο ζεις θα μαθαίνεις

Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις αυτό, τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα μαθήματα ζωής που παίρνεις καθημερινά... Θα ανακαλύψεις εκ νέου το περιβάλλον γύρω σου και μέσα από αυτό, τον εαυτό σου. Αν καθίσεις και αφουγκραστείς τα συμβάντα της ζωής σου και παρατηρήσεις σα να ήσουν ένας ξένος, ένας περαστικός, τον εαυτό σου, δε φαντάζεσαι πόσο σπουδαίες ανακαλύψεις θα κάνεις για τους ανθρώπους που σε περιτριγυρίζουν και για σένα τον ίδιο. Κι όταν βρεις τον τρόπο να το κάνεις αυτό τότε ο ορίζοντάς σου θα ανοίξει, ο νους σου θα ανοίξει και με έναν μαγικό τρόπο όλα θα είναι όλα κατανοητά, θα έχουν νόημα και θα αναπτυχθεί εκείνος ο αυτόματος μηχανισμός που θα σε βοηθά να καταλήγεις σε συμπεράσματα για το πως θα κινείσαι στην καθημερινότητά σου προστατεύοντας τον εαυτό σου. Εντάξει. Εκτός από το να κάνεις τον παρατηρητή, άνοιξε και κανένα βιβλίο.

3. Οι σχέσεις είναι ρευστές

Άνθρωποι έρχονται, άνθρωποι φεύγουν. Αγαπάμε, μισούμε, χαιρόμαστε να συνυπάρχουμε, αντιπαθούμε να βλέπουμε, αγκαλιάζουμε, φιλάμε, σπρώχνουμε, διώχνουμε...
Οι δικοί μας άνθρωποι ίσως να μην είναι για πάντα οι δικοί μας άνθρωποι, αυτό το έχεις σκεφτεί; Μεγαλώνουμε, αλλάζουμε, μεγαλώνουν, αλλάζουν. Οι άνθρωποι είναι ρευστοί...Αλλάζουν...

4. Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Τίποτα. Ούτε κι αυτά που θεωρείς απόλυτα δεδομένα, όπως η σχέση σου με τα παιδιά σου, το ¨για πάντα" της αγάπης σου, το σπίτι που έχτισες με τόσο κόπο, τη δουλειά σου όπου όλοι βασίζονται πάνω σου. Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο. Το να έχουμε στη ζωή μας δεδομένα είναι η μεγαλύτερη απάτη απέναντι στον εαυτό μας που την ακολουθεί βεβαίως η μεγαλύτερη απογοήτευση. Μία απογοήτευση που κάποιοι δεν αντέχουν να περάσουν και καταλήγουν βάζοντας τέρμα στη ζωή τους.
Πόσο λυπάμαι αλήθεια γι' αυτό... Κι είναι κάτι που πέρασα κι εγώ πολύ δύσκολα. Μέχρι που κατάφερα να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου στο να μην θεωρεί τίποτα πια δεδομένο (και είμαι περήφανη γι' αυτό). Τίποτα. Σου το ξεκαθαρίζω:δεν είναι δεδομένο Τίποτα.

5. Ακόμη και η (αυτο)τιμωρία πρέπει να έχει ένα τέλος

Όλες μας τις πράξεις ακολουθεί ένα τίμημα. Ό,τι κάνεις το βρίσκεις μπροστά σου, καλό είναι κακό είναι, εκεί θα είναι, μπροστά να σε περιμένει. Η ζωή επιστρέφει συμπεριφορές. Οι επιλογές μας έχουν όλες ένα τίμημα και αργά ή γρήγορα περνάμε από το ταμείο να πληρώσουμε. Μερικές φορές το τίμημα είναι πολύ υψηλό, μπορεί για χρόνια να νιώθουμε πως (αυτο)τιμωρούμαστε. Τότε βαφτίζουμε όλες μας τις κακοτυχίες τιμωρίες κι αυτός ο φαύλος κύκλος δεν θα έχει ποτέ τέλος αν δεν του δώσουμε. Καμία τιμωρία δεν πρέπει να συνεχίζεται ἐς ἀεί. Πρέπει να βρίσκουμε το θάρρος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τα λάθη μας και τον εαυτό που δημιουργήθηκε μέσα από αυτά. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να αναγνωρίζουμε τι ακολούθησε αυτά και ποιοι ήταν οι λόγοι που θεωρούμε πως τιμωρηθήκαμε. Γιατί όλα έχουν στη ζωή μας σειρά: αρχή, μέση και τέλος. Κανόνας.

6. Όταν αντιστέκεσαι ταλαιπωρείσαι

Αυτό είναι μεγάλο μάθημα και μου ταιριάζει απόλυτα. Βλέπεις υπήρξα ατίθασο πλάσμα, αντιστεκόμουν όχι μόνο σε ότι με ενοχλούσε αλλά αντιστεκόμουν κι έτσι, για τη χαρά της αντίστασης... Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν τούτο το μάθημα το είχα πάρει νωρίτερα. Φαντάζομαι όμως πως όλα έχουν την ώρα τους, όλα συμβαίνουν την ώρα που πρέπει να συμβούν, στο σύμπαν υπάρχει αρμονία που όλα τα ρυθμίζει.
Κουράζεται ο άνθρωπος όταν πάει κόντρα στη φύση του, κουράζεται κι όταν πάει κόντρα σε όσα η ζωή του φέρνει. Δες τα ψάρια που ταξιδεύουν με το ρεύμα πόσο πιο ήρεμα κυλούν... Ελαφρύτερο το φορτίο που κουβαλάμε όταν μας σπρώχνει ελαφρά ο άνεμος, μα όταν του πάμε κόντρα δυστυχούμε, ταλαιπωρούμαστε, καταλήγουμε αδύναμοι και φοβισμένοι.
Βέβαια πάντα υπάρχουν κι εκείνες οι καταστάσεις που απαιτείτε να αντισταθούμε. Αυτές είναι άλλο. Γενικά πάντως, η ζωή θέλει κάτι να μας πει με όσα μας στέλνει και δεν έχει νόημα να της αντιστεκόμαστε.

7. Η αγάπη όλα τα μπορεί

Η αληθινή αγάπη, όλα τα μπορεί. Κι αυτό έχει τεράστια δύναμη. Τελεία.

8. Ο κόσμος αλλάζει όταν εγώ αλλάζω

"Σταμάτα να ανακυκλώνεις τη μιζέρια σου και κάνε κάτι για να αλλάξεις τη ζωή σου, αντί να αποδίδεις ευθύνες στους άλλους και ποτέ στον εαυτό σου" μου είχε πει κάποτε μία γυναίκα του μακρύτερου συγγενικού περιβάλλοντος με την οποία πια δεν έχω καμία σχέση. Ωστόσο αυτή η φράση της ήταν χαστούκι που με ξύπνησε και με οδήγησε στο να αλλάξω εφόσον ήθελα να αλλάξει ο κόσμος γύρω μου.

9. Είναι άσκοπο να προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας

"Δεν είμαι ελέφαντας. Δεν είμαι ελέφαντας. Όχι, δεν είμαι ελέφαντας."
Όσες φορές και να το πεις, όσο και να προσπαθήσεις να το αποδείξεις, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που θα φέρουν δικά τους αποδεικτικά στοιχεία για το ότι είσαι ελέφαντας. Στη χώρα που ζούμε εύκολα μάλιστα κατασκευάζονται αυτά τα στοιχεία. Ή θα διαδώσουν ότι είσαι ελέφαντας κι άντε μετά εσύ να το μαζέψεις.
Έχει κανένα νόημα όλο αυτό αλήθεια;
Όχι. Όποιος έχει μάτια, βλέπει ότι δεν είσαι ελέφαντας. Όποιος σε γνωρίζει καλά, όποιος θέλει να σε γνωρίσει καλά, ξέρει ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Ό,τι και να κάνεις ο κόσμος θα λέει και -πίστεψέ με- καλό δεν χρωστάει να πει. Ας λένε. Μέχρι κάποιο όριο που θα θέσεις εσύ. Εσύ, που γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα αν είσαι ελέφαντας.

10. Η υπομονή και η δικαιοσύνη προχωρούν αργά μα φτάνουν πάντα στην ώρα τους

Υπομονή. Η μεγαλύτερη αρετή όλων. Δυστυχώς δεν την έχω στη φύση μου, έτσι εκπαιδεύομαι σε αυτήν. Θέλω να πιστεύω πως είμαι σε καλό δρόμο. Πίστη χρειάζεται κι εμπιστοσύνη στο Θεό. " Ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ θεοῦ τῷ θεῷ (από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κβ':21)
Εκείνος μόνο ξέρει τι πρέπει να γίνει και πότε.


Περισσότερα Άρθρα Που Θα Σου Άρεσε Να Διαβάσεις: